Fler tankar från Orlando

Utan tvekan var konferensen i Orlando omtumlande på många sätt. Men kanske framför allt för att det nu verkligen händer saker i det stora landet i väster. Både på den inhemska användningen av bioenergi som nu raskt ökar på alla marknader, men också på att man i USA ser en kraftigt växande exportmarknad för industripellets i Europa. Man exporterar redan närmare 3 milj ton till Europa, men siktar mot en marknad där man kan sälja 30 milj ton inom några år då många av Europas kolkraftverk nu ställer om till biomassa i allt snabbare takt.  
 
Drax Power Limited – ett av de största kolkraftverken i Storbritannien – anser att hållbarhet är centralt för verksamheten. Man har redan konverterat en av sex pannor till bioenergi, en andra biopanna tas i drift i år och en tredje till 2015. Fram till 2020 räknar Drax med att ha tagit bort 60 % av koldioxidutsläppen. Planen är att till 2030 ha ersatt 75 % av koleldningen. Samtidigt strävar man efter att ligga i framkant när det gäller införandet av hållbar användning av biomassa och har en policy med en rad hållbarhetsprinciper som tillämpas i upphandlingen av biomassan. Läs mer här.
 
Hur är det då med vårt eget Vattenfall? Knappast någon föregångare när det gäller miljöarbetet. Under 2013 så släppte Vattenfall ut 88,4 miljoner ton koldioxid. Det är en ökning med 3,4 miljoner ton jämfört med 2012. Att sedan Tomas Björnsson, strategichef på Vattenfall menar att ökningen var förväntad och förklaras av att nya fossileldade kraftverk tagits i bruk, samtidig som han tillägger att företagets mål är fortsatt att reducera koldioxidutsläppen till 65 miljoner ton till 2020. Detta imponerar föga. Att även Maud Olofsson dessutom än en gång vägrade att komma till KU för att försöka bringa lite klarhet angående Vattenfalls vidlyftiga affärer stärker heller inte bilden av att statligt ägda Vattenfall skulle vara ett ansvarstagande energibolag.
 
– Jag är störd över att klimatfrågan försvunnit från agendan, sa Jacob Wallenberg, ordförande Investor, på IVA:s Näringslivsråds frukostmöte den 19 mars, där han talade på temat Svensk och europeisk konkurrenskraft. Jacob Wallenberg fortsatte att säga att han ser att företagen gör bäst i att arbeta med klimatfrågan då vi inte har något val att välja bort den. På frågan om klimatfrågan är ett hot eller en möjlighet för näringslivet svarade han – Möjlighet! Vad är det Jacob Wallenberg och Drax Power Ltd har gemensamt och som Vattenfall verkar sakna? Svaret är Gott omdömme och Hållbart affärstänkande! 
 
EPA (USA:s motsvarighet till Naturvårsverket) har infört nya regler för användandet av nya pannor och kaminer för ved och pelletseldning. Detta har redan lett till att efterfrågan på renare teknik har mångdubblats, en trend som även förstärkts av att Nordamerika har genomlevt en av de kallaste vintrarna i modern tid. Flera föredragshållare pekade på bioenergin som ett säkrare alternativ än gaseldning. inte minst ekonomiskt då villaägarna drabbats av gasolpriser som i vissa regioner både två- och tredubblats. Senare i vår kommer även EPA:s slutgiltiga svar på hur man ser på bioenergins utsläpp av koldioxid, något som orsakar en viss oro bland flera av konferensdeltagarna. En oro som företrädarna för branschorganisationerna tycker är obefogad.
 
Dr Bill Strauss, från FutureMetrics är enligt USA:s förre ambassadör Michael M Wood en av en handfull personer i USA som kan ”göra skillnad”. Bill Strauss var en av de mest uppskattade talarna med flera föredrag under konferensdagarna.
 
Bl a illustrerade han med sin bild (t.h.) på ett utmärkt sätt hur ”Oljeepoken” ser ut i ett 3 000- årigt perspektiv. Bill Strauss gör många analyser och bearbetar offentligt statestik till begripliga siffror. I Orlando kunde han visa att sambandet mellan en stats befolkningstäthet och användning av naturgas också ger en  tydlig bild över var marknaden finns för bioenergianläggningar.  
 
 
På bilden (t.v.) redovisar Dr Strauss, delstat för delstat, antalet husåll som inte är anslutna till naturgasnätet. (Procenttalet ovanför staplarna är lika med procentandelen i delstaten). Totalt finns det i USA mer än 4,3 miljoner hushåll som är ”off grid”. Om man konverterade enbart hälften av dessa hushåll skulle effekterna för samhället bli 536 500 nya arbetstillfällen och en ökad användning av pellet med 12,6 milj ton.
 
Om vi tittar på marknaden i Midwest (Michigan, Wisconsin och Minnesota) så finns enligt Strauss 1,67 milj hushåll som inte har tillgång till naturgasnätet. Med andra ord nästan ett ”helt Sverige” att konvertera.
 
Massor med andra intressanta rapporter från FutureMetrics finns att ladda ner här. (Du behöver bara redovisa din e-mailadress för att få tillgång till dessa). Missa inte tillfället att  titta på hur man marknadsför bioenergi i TV-reklam i USA. Notera gärna hur många värdegrunder man kan få in på bara 30 sekunder. Se inslaget här.
 
Denna mogna marknad borde väl vara en god anledning för att åka med till Heating Midwest i Green Bay (WI) den 29 april- 1 maj. En konferens där även Business Sweden och Energimyndighten kan ge ett visst bidrag till att medverka i, och där vi även tittar på möjlighten att i samband med konferensen ordna en studieresa som börjar i Chicago, med ett antal besök på vägenupp till Green Bay, och som sedan avslutas med några besök på vägen till Minneapolis för hemresa. Mer om konferensen hittar du på hemsidan och vill du veta mer om studieresan och möjlighten att få ”allt utom flygresan och hotellkostnaden” betald så kontaktar du Kristofer Fröjd på Business Sweden i Toronto (telefon +1 1 416 640 7475) eller skicka ett e-mail till mig.
 
Till sist vill jag även peka på att Sveriges export av varor och tjänster minskade med 4,2  procent och importen med 4,3 procent 2013 jämfört med 2012. Periodens negativa utveckling mattades av något under årets andra hälft. Det framkommer i Kommerskollegiums rapport om Sveriges utrikeshandel 2013. Ytterligare en anledning för våra politiker att satsa på vår bransch som har stora möjligheter på exportmarknaden.
 

Lämna en kommentar