Några tankar från Biomass 2014 i Orlando

Möjligheten att ge stöd för att presentera Sverige och svensk bioenergi internationellt ryms inte inom de program som våra myndigheter har idag. Här får våra företag i de allra flesta fall, och till skillnad från konkurrerande länder, stå för álla kostnader helt ur egen ficka. Ett talande exempel på detta är väl att svenska myndigheter inte hade möjlighet att bekosta att jag presenterar Sverige och svensk bioenergi här i Orlando, utan min resa hit betalas istället av den amerikanska ambassaden i Stockholm. Jag är naturligtvis mycket tacksam för detta, men utan att peka ut någon enskild myndighet eller program kan jag inte låta bli att tycka att det någonstans måste ha blivit ett fel någonstans i systemet. Kan österrikare, tyskar och finnländare hjäla sina företagare att synas internationellt så borde vi i vårt land också kunna finna lösningar bara vi vill. Ryms detta inte i dagens program så får vi väl försöka hitta lösningar som fungerar. Det brukar vara lättare att ändra på kartan än på verkligheten när något inte stämmer.

Halvvägs i i programmet kan jag konstatera att det under det senaste året skett stora framgångar för bioenergianvändningen i USA. På måndagen lysnnade jag på ”Pellet Supply Chain” där man beskriver exporten till Eurropa som en enorm marknad. Då främst för Industripellets avsedd för sameldning med kol. Redan idag exporterar USA drygt 3 milj ton pellets till Europa , med UK soch NL om de enskilt största marknaderna. Runt 2020 räknar man med att exportera nästan ofattbara 25 milj ton till Europa. När det gäller Premium Pellets är det Italien som man ser som den stora marknaden.

Idag finns 156 pelletsfabiker i USA. Bara 7 är större än 300 000 ton per år. En medelstor fabrik tillverkar 60 000 ton per år och marknaden har fram till nu varit i stort sett lokal. Men exporten till Europa vänder upp och ner på detta. Medelstorleken för de nya fabriker som byggs är betydligt större, 350 000 ton per år. Det fanns röster som pekade på riskerna i att man exporterar tillgångar som man kommer att behöva intrnt i USA inom några år, men Ben Conte, Bridgewell Renewables lugnade frågeställarna med att även om USA ensam skulle försörja hela Europas hela behov 2025 på 50 milj ton pellets skulle dettá ändå bara ta 4 % av råvarorna som finns tillgängliga i USA idag.

Ett mycket intressant föredrag hölls av Richard Peberdy, Vice precident of Sustainability vid Drax Biomass International i UK. ”Sustainable Today and Sustanable Tomorrow” var titeln på företdraget som vårt eget Vattenfall borde ta till sig av. Richard berättade att Drax redan 2008 började arbetet med att ersätta kol med hållbara energikällor. Det betyder t ex att man även ställer krav på leverantörena av pellets att de inte förbrukar mer råvaror än vad tillväxten är inom fabrikens upptagningsområde. I dag driver Drax 2 pelletsfabriker i USA och har i England ersatt en kolpanna med en biopanna och en andra tras i drift redan i år och 2015 ersätts en tredje kolpanna. När detta är gjort ersätter man 1,7 milj. ton kol. Fram till år 2030 räknar Drax med att ha reducerat 75 % av sina koldioxidutsläpp. OCH DETTA GÖR MAN PÅ HELT AFFÄRSMÄSSIGA VILLKOR. Är det kanske dags att vi skickar våra direktörer på Vattenfall till Storbritannien på studiebesök för att lära sig lite om sustainibility?

En annan höjdpunkt var Bill Strauss, från FutureMetrics som på ett pedagogiskt sätt visade i olika analyser känsligheten både när det gäller Carbon Footprint funder produktion och anvndning av pellets och hur kostnadsutvecklingen för lönsamheten påverkas i olika led av tillverkningsprocessen. Skulle t ex råvarupriset stiga med 20 dollar per ton skulle, med ett oförändrat pris i slutändan, lönsamheten sjunka från en vinst på 30 USD per ton till en förlust! Massor med intressanta rapporter från FutureMetrics finns att ladda ner här. (Du behöver bara redovisa din e-mailadress för att få tillgång till detta)

Under tisdagen öppnade utställningen och den egentliga Bioenergikonferensen Biomass 2014. Utställningen är den största någonsin. International Biomass Conference & Expo är den största och snabbast växande Bioenergimässan i USA. I år kommer nästan 1 600 deltagare till Orlando. Det är 25 % fler än 2013 då 1 200 kom till konferensen. Årets program omfattar mer än 30 paneler med över 100 talare, varav ett 90-tal är tekniska presentationer på ämnen som spänner från rötning och förgasning till pyrolys och kraftvärme, allt inom fem anpassade spår:

Spår 1: Pellets & Förtätat Biomassa
Spår 2: Biomassa Power & Thermal
Spår 3: Biogas & Deponigas
Spår 4: Advanced Biofuels & biobaserade kemikalier

Jag törs lova att det är spännande dagar här i Orlando, och det är bara att beklaga alla som missat tillfället att delta i en av årets riktigt stora händelser. Nu kan jag bara säga att jag är än mer övertygad om att det vore ett misstag att inte haka på Business Swedens erbjudande till Heating Midwest i slutat av april. Det är ingen tvekan om att nu händer det saker i USA.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s