Vårt ekologiska fotavtryck växer – igen!

Vi svenskar har en självbild att vi är en god kraft i världen och tar ett stort ansvar. Det stämmer på många områden, exempelvis bistånd, hälsa, ekonomi, jämställdhet och innovation. Men faktum är att vi också är stora konsumenter med stora fotavtryck.

Featured imageSverige har gått från trettonde plats till tionde plats i ”värstingligan” när det gäller det ekologiska fotavtrycket i världen. Vi har idag en större negativ inverkan på vår planet än länder som t ex Kanada och Australien som vi normalt brukar se som verkliga problemnationer. Enligt 2014 års Living Planet Report skulle det behövas 3,7 jordklot om alla skulle leva som vi svenskar. Men vi har bara ett klot, och det måste vi bli bättre på att ta hand om.

Sverige kan bidra genom att bryta trenden för vårt eget växande fotavtryck genom mer hållbar konsumtion och påskynda vår omställning till ett till 100 procent förnybart och hållbart energisystem, vilket vi i Sverige har särskilt goda förutsättningar för. Våra politiker kan lägga spelplanen och ge oss verktygen, men om vi skall vända utvecklingen måste vi alla ta vårt ansvar.

Larmrapporterna kommer allt oftare
De drygt 400 000 personer som marscherade i New York i samband med FN:s klimatmöte, och de miljontals andra som demonstrerade i över 190 städer runt om i världen, visade tydligt att klimatförändringarna är mycket mer än en miljöfråga. Det är en växande och smärtsam verklighet som påverkar alla delar av samhället. Inte minst sommarens ”extremväder” har gett även oss i vårt land en bild av detta.

Nu måste vi alla lyfta blicken och ta höjd för de utmaningar som behöver finna sin lösning under mandatperioden. Dit hör frågor runt klimatet, mål för hållbar utveckling och hejda förlusten av biologisk mångfald. Handlingskraft krävs både på hemmaplan, i EU och internationellt. Dessa frågor innebär förmodligen vår tids största utmaningar.

Ingen kan göra allting men vi alla kan göra någonting. Det är inte för sent att vända utvecklingen, även om det brådskar. Valrörelsen och dess efterdyningar har lett till en inåtblickande inrikespolitisk debatt. Vi har samtidigt också fått många nya politiker som vill göra skillnad.

Inspirerande föreläsning
Jag har i mer än 30 år arbetat i gränslandet mellan företag, akademi och samhälle och varit djupt engagerad i frågor runt hållbar utveckling, inte minst när det gäller nya alternativa energilösningar. Jag är också en välkänd och respekterad debattör och föreläsare, och han har genom åren informerat och utbildat många, såväl användare som fackfolk och tjänstemän, i miljöriktig bioenergianvändning.

Featured imageMot bakgrund av ovanstående erbjuder jag en sammanfattande föreläsning anpassad för direkt till kommunens politiker och tjänstemän.

Ett ypperligt tillfälle att få en bred och inspirerande föreläsning som samtidigt även pekar på möjligheterna som dessa ”ödesfrågor” innebär. Det går att förena hållbarhet med ökad välfärd och ekonomisk tillväxt.

Alternativ 1: En kortare presentation på c:a 20 min avsedd för politiker i kommun fullmäktige, kommunstyrelse eller kommunala förvaltningar. Föreläsningen innehåller:

 • Att Sverige i vissa avseenden är ett litet land innebär inte att vad vi gör saknar betydelse.
 • Klimatfrågan och IPCC:s 2-gradermål
 • Vårt ekologiska fotavtryck
 • Biologisk mångfald och ekosystemtjänster bidrar till hållbar utveckling
 • Stimulerar lokal ekonomi och ger nya arbetstillfällen

Alternativ 2: En halvdagskurs på c:a 3- 3,5 timmar som går in lite djupare på möjligheterna för en kommun att skapa nya arbetstillfällen samtidigt som man ställer om till ett hållbarare samhälle. Kursen vänder sig till både politiker och tjänstemän som vill veta mera. Förutom det ovanstående innehåller kursen:

 • Innovationsområdet Hållbar Utveckling
 • Sambanden stad och landsbygd i fokus
 • Förnybar energi har nått 50 %, men målet är att nå 100 %
 • Kommunens roll i utvecklingen
 • Sambanden mellan företagande och forskning
 • Nya utmaningar, nya möjligheter och nya exportmarknader

Det är naturligtvis möjligt att kombinera båda dessa alternativ och även att integrera detta med en presentation för allmänheten. Kontakta mig eller Irene för ett kostnadsförslag. Önskar ni ett annat upplägg, eller en annan inriktning, är ni naturligtvis välkommen att kontakta oss för att få ett förslag.

Information och bokning till:

Irene Weiner
irene@afabinfo.com
0510- 262 35

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s