Nu är det ett skarpt läge!

Det är sällan jag fått så många e-mail som uttrycker sitt instämmande, som jag fått under veckan som gått. Detta som reaktion på förra veckans kortisar där jag efterlyste ett tydligare engagemang i klimat och hållbarhetsfrågorna. Ett 50-tal e-mail skramlade in i min mailbox som uttryckte ungefär samma sak. ”Våra politiker är fega som inte vill lyfta in denna fråga i valrörelsen”. Borde inte detta möjligen mana till eftertanke?
 
Här är politikernas miljövallöften som tidningen Miljöaktuellt listat. För att vara ödesfågor är det skrämmande magert, inte minst från regeringen sida. Och nu visar dessutom en ny undersökning som Miljöaktuellt gjort att även lärarna duckar i dessa ödesfrågor. Vem ska då förmedla dessa ödesfrågor till framtiden?

Men det finns optimister! Med sin nya bok Vår tid är nu vill ändå SNF:s generalsekreterare Svante Axelsson gjuta mod i människor och politiker. Klimatomställning går lättare och snabbare än vi tror. Att vi vanliga medborgare tar klimathotet på allvar råder inget tvivel om. Lika säkert är det också att den ödesmättade frågan ändå känns oöverskådlig och nästintill omöjlig att lösa. Alla verkar inser problemet, men ingen mäktar göra något åt det. Och vad hjälper det att jag som liten människa piper, när den politiska förlamningen verkar näst intill total? Låt oss därför hoppas att dessa frågor får mer utrymme nu när valrörelsen går in i sitt slutskede.
 
Lite på samma tema vill jag ta upp ett mail från en miljöinspektör i Norrland som skriver: -”Det är bra att Sverige är bland de bästa i klassen på bioenergi som du skriver. Men det känns som vi är på väg till mer elberoende värmepumpar här i min kommun och även i hela Norrland. Många byter ut sina gamla pellets och vedpannor mot en bergvärmepump. Hur kan vi stävja detta? Fler bioeldade närvärmeverk i mindre samhällen tycker jag verkar bra. Hur vanliga är dessa närvärmeverk idag? Hur många är icke-kommunala?”
 
Ja hur kan vi stävja detta? Frågorna är berättigade! Det måste naturligtvis vara så i grunden att det är användaren själv måste få avgöra vilken uppvärmningsform som passar just honom. Men det ligger ändå på våra politiker att lägga fast färdriktningen i energipolitiken. Att tala om vad vi bör prioritera, och vilka alternativ som är de långsiktigt mest hållbara. Här menar jag att vi måste få våra politiker att tänka exergi istället för energi och ekonomi. Vi måste ställa oss frågan om det är rätt att slösa bort högvärdig elproduktion bara för att få 20 grader varmt. Är det inte bättre att vi använder elen till att sprida ljus och uträtta arbete? 20 grader varmt kan vi få på många andra sätt, inte minst med bioenergi. Från den utgångspunkten spelar det mindre roll om uppvärmningen sker med direktel, elpannor eller värmepumpar. Det är alltid principiellt fel att använda en högvärdig energiform för ett lågvärdig behov. Här måste våra politiker och tjänstemän tänka om, eller i vart fall bli mycket tydligare med vad som gäller.
 
Men ändå, vem orkar egentligen bry sig! Gör vi inte alla lite som våra folkvalda? Sticker huvudet i sanden och hoppas att det ordnar sig i allafall! Klimat- och hållbarhetsfrågorna är ju så komplexa svåra att överblicka att vi inte riktigt vet vad vi kan och vad vi bör göra. Vi kan inte välja väg. Då är det enklast att bara luta sig tillbaka och hoppas att någon annan istället löser problemen. Men att välja att inte göra någonting är också ett val. Förmodligen också det allra sämsta valet vi kan göra när det gäller vår framtid.
 
Här vill jag verkligen rekommendera er alla att titta på Föräldravrålets nya film Klimatfällan – låna inte av barnen! Filmen illustrerar, på liknande sätt som i TV-programmet Lyxfällan, hur det skulle kunna se ut om klimatkrisen skulle liknas vid en privatekonomisk kris? Om oöppnade kuvert från Kronofogden var brev från framtiden, från våra barn? Se filmen, som är ca fem minuter lång!
 
Vi har alla ett ansvar, och vi kan alla göra någonting. Även om politikerna duckar så är det viktigt att du tar med dig dessa ödesfrågor när du går till vallokalerna och röstar. Tänk på att du också kan personrösta genom att sätta ett kryss den kandidatens namn på valsedeln som du tror att bäst företräder dina intressen. Men tänk då också på att du bara får sätta ett kryss. I vårt demokratiska samhälle är det faktiskt vi väljare som har makten att pensionera de politiker som inte har modet att stå upp för våra ödesfrågor.
 
Och din röst är viktig! Greenpeace t ex, pekar på Vattenfalls planer på 5 nya kolgruvor i Tyskland. Om planerna blir verklighet kommer Sveriges statliga energibolag att elda brunkol fram till år 2050. Det skulle släppa ut sammanlagt 1,2 miljarder ton koldioxid. Samtidigt vet alla att utsläppen måste minska om vi ska klara klimatförändringarna. Trots detta vill inte ens våra två största politiska partier, (S) och (M), lova att ta ansvar för klimatet. Det är skrämmande! 
 
I slutändan är det ändå Sveriges regering som har ansvaret för vad Vattenfall gör. Politikerna vi väljer  har en chans att ta Sveriges enskilt viktigaste beslut inom klimatområdet, genom att helt enkelt sätta stopp. Men om detta finns inget i vare sig Alliansens eller Socialdemokraternas Valmanifest. Läs manifestet här (alliansens), avsnittet om miljö- och klimat börjar på sidan 94. Helt klart, som Greenpeace skriver, verkar Alliansen behöva lite uppmuntran i rätt riktning. Skriv på listan och säg nej till Sveriges sämsta ide.
 
Det här är kanske den sista valrörelsen då det ännu inte är för sent att hejda uppvärmningen under 2 grader. Tillsammans väljer vi vår och våra barns framtid den 14:e september. Ta den chansen och visa samtidigt att du bryr dig!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s