EU-valet är avklarat för den här gången

Här kommer mina högst personliga tankar om årets EU-val. Trots ett ganska stort utrymme i media var det bara hälften av oss svenskar som lämnade sofflocket och röstade i EU-valet. Ett trots allt ganska högt valdeltagande i förhållande till andra länder i EU. Det har presenterats som en framgång i media. Kan man möjligen ana att det finns en distans mellan EU-parlamentariker och vanligt folk?
I min egen lekmannamässiga analys påpekade jag, redan för någon vecka sedan, att våra största partier, (S) och (M), i valdebatten ägnade sig mer åt att tala om vad motståndaren tycker och tänker än att tala om den egna politiken. Jag menade då att man gjorde ett stort misstag då man som säljarealltid skall sälja på sin egen produkts styrkor, och inte på sina konkurrenters svagheter. Jag tyckte att det var direkt pinsamt att lyssa på debatten där våra kandidater mest ägnade sig åt att misstänkliggöra sina motståndare. Den debatten passar bäst bland ungarna i sandlådan. Och så vitt jag kan förstå är detta också en av anledningarna till att väljarnas dom blev så hård.
Vidare hade Novus, SVT, Fjärrvärmeföreningen m fl redan innan valet påpekat att det var Miljö/Klimat/Energifrågorna som tillsammans med Freden var de viktigaste frågorna hos väljarna. Något som de ”stora partierena” totalt missat. Vilket säkert också varit avgörande när många väljare lade sin röst på miljöpartiet, som blev näst största parti i Sverige. Att just miljöpartiet vuxit beror säkert också på att man även mellan valkampanjerna arbetat med frågor som väljarna tycker är viktiga. Det bygger förtroende och trovärdighet. 
Att Miljö/Klimat/Energifrågan har en låg prioritet hos många av våra folkvalda visar väl också att landets största parti (S) inte kan få fram en enda riksdags- eller regionpolitiker till debatten vid IRETI:s Nätverksmöte i Lidköping. (se inbjudan nedan) Att mindre partier som (Kd) och (Fp) inte kan hitta kandidater är inte så anmärkningsvärt då dessa frågor inte står speciellt högt på deras agenda. Mer anmärkningsvärt är då i det sammanhanget att inte heller (V) ser ut att hitta någon kandidat, då man annars gärna vill profilera sig som ett parti som värnar om god miljö och förnybar energi. Är det bara läpparnas bekännelse i en valrörelse? Upp till bevis – och ställ upp i Lidköping.
IPCC:s rapport talar om att kraftfulla åtgärder behövs för att klara klimatet. Vad vill våra folkvalda i Riksdagen och vad kan de göra när de fått makten. Ett supervalår som detta vill vi erbjuda en diskussion med våra folkvalda riksdagpolitiker om politikens roll i utvecklingen.
Målet med nätverksträffen är att det skall vara kunskapsbyggande och inspirera till ökat samarbete under kommande gemensamma aktiviteter. Samtidigt skall företagen få möjlighet att visa upp, både externt och internt, vad man har att erbjuda på olika marknader.
Fokus när det gäller export ligger denna gång på det som händer på våra speciellt utvalda ochprioriterade exportmarknader i USA, Kanada och Storbritannien. En snabbt växande marknad i USA, nya frihandelsavtal med Kanada och RHI programmet i Storbritannien ger goda affärsmöjligheter för nätverkets företag. Vi får som vanligt tung representation från såväl USA:s som Kanadas ambassader och från Anglo-Nordic Bioenergy som har en god insyn i marknaden i Storbritannien och Renewable Heat Incentive (RHI).
Andra viktiga punkter på dagordningen är hur vi vid LOU skall få bättre upphandlingsunderlag och hur våra myndigheter kan hjälpa till att utveckla nya affärer. STF Ingenjörsutbildning presenterar de nya gemensamma EU-regler som gäller för certifiering av Energi-installatörer. Certifieringen är frivillig och gemensam för EU-länderna. Reglerna har sin bakgrund i Förnybart direktivet, 2009/28/EG, som ska främja användandet av energi från förnybara energikällor.
Till sist vill jag fästa uppmärksamheten på en liten smart bärbar CO-varnare som en av mina trogna läsare tipsade mig om. Det är en liten sak som MMI MiljöMätinstrument AB introducerar, modellen heter Pocket CO Model 300 och är världens minsta och mest prisvärda kolmonoxidmätare. Detta mot bakgrund av den tragiska dödsolyckan i Falköping i vår. En smart liten livräddare….
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s