Några tankar inför EU-valet på söndag

Bild

På sofflocket förändrar vi inte Europa. Även om vi är ett litet land med ungefär 1,2 promille av världens befolkning, så kan vi ändå påverka vår framtid. Detta genom att gå till vallokalerna och rösta. Vi må tycka vad vi vill om EU och vad medlemskapet innebär. Men faktum är att EU har ett stort inflytande på det som händer även i vårt land. I förra veckans kortisar flaggade jag för att Miljö/Klimat/Energifrågan är valets viktigaste fråga enligt Novus senaste mätning. Jag är också övertygad om att vi svenskar inte är unika i Europa utan att dessa frågor har en hög prioritet också bland vanliga människor i andra medlemsländer. Bara genom att överge sofflocket kan vi förändra Europa och Världen. Även den längsta resan startar med det första steget. Se till att du får följa med. 

Putin kan vrida åt gaskranen och det hotet har i samband med krisen i Ukraina även i högsta grad ökat energistressen i ett fossilberoende EU. Det är bland annat mot den bakgrunden som EUs omställning till grön energi har blivit en så het fråga i valet till EU-parlamentet den 25 maj. EU:s energipolitik är en ödesfråga som nu tas alltmer på allvar på alla niivåer. EU:s kommande politik gör detta EU-valet till det kanske viktigaste hitintills för oss som vill vara med och bidra till samhällets energiomställning. Jag har noterat att det är främst Miljöpartister, Socialdemokrater och Centerpartister som i årets EU-valrörelse velat lyfta Miljö/Klimat/Energi bland de frågor som det snackas om.

Hälften av Sveriges miljöpolitik bestäms i Bryssel. Tidningen Miljöaktuellt har tagit pulsen på partiernas kandidater till parlamentsvalet den 22-25 maj och för att utröna vilken miljöpolitik de tänker föra om de får möjlighet. Här finns länkarna till svaren: Utfrågning: Här är kandidaternas miljöprioriteringar, EU-valet: Politikerna missar den gröna dimensionen, Fem viktiga parlamentsbeslut 2013, Här är partigrupperna, Valprognosen: Mittenpartierna förlorar många röster.

Spelar det då någon roll vad EU-politikerna tycker och beslutar? Svaret är tveklöst ja. EU-parlamentet har stor makt och de nyvalda parlamentarikerna ska i höst ta itu med EUs klimat- och energimål fram till 2030. Det som delar både partier i Sverige och länder inom EU är nu istället frågan om hur mycket EU ska tillåtas detaljstyra omställningen till förnybar energi. Här driver Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet frågan att EU ska få binda upp medlemsländerna kring målen förnybar energi och ökad effektivitet i energiutnyttjande, medan Moderaterna och Kristdemokraterna i våras röstade emot planerna på att EU ska få detaljstyra energiomvandlingen.

Klimatförändringen kommer att vara ett av de största problem som mänskligheten står inför under de kommande åren. Stigande temperaturer, smältande glaciärer, tilltagande torka och översvämningar är alltsammans tecken på att klimatförändringen pågår. Vår jord och framtidens generationer utsätts för ett enormt hot, och detta tvingar oss att handla snabbt. Europeiska unionen har sedan flera år aktivt deltagit i kampen, både internt och på internationell nivå, och har prioriterat dessa frågor, vilket återspeglas i EU:s klimatpolitik.

Dessutom har EU integrerat minskningen av växthusgasutsläppen i alla åtgärdsområden för att därigenom uppnå följande mål: effektivare användning av mindre förorenande energi, renare och mer balanserade transporter, ansvarsöverföring till företagen utan att hota deras konkurrenskraft, fysisk planering och jordbruk i miljöns tjänst och skapandet av gynnsamma förhållanden för forskning och innovation. Läs mer om EU:s klimatpolitik här.

I februari i år genomförde EU-parlamentet en första omröstning om energi- och klimatpolitiken. 341 av EU-parlamentets 766 ledamöter röstade då för att EU ska sätta upp tre bindande mål till 2030. 263 ledamöter röstade emot. Ingen bergfast majoritet alltså, vilket gör årets val än viktigare. De tre bindande målen är: Att utsläppen minskar med 40 procent, Att andelen förnybar energi höjs till 30 procent och Att energianvändningen blir 40 procent effektivare.

För att cítera Aftonbladets Lena Melin: ”Den som tror att valet till EU-parlamentet handlar om att utse några högbetalda lallare som ska vinmingla i fem år har fullständigt fel. EU-valet är minst lika viktigt som riksdagsvalet. Det påverkar ditt liv, mer än mycket annat. Maria Wetterstrand skriver att EU faktiskt förfogar över ett av de potentiellt mest effektiva styrmedlen för att minska klimatutsläppen, om de bara vågade använda det: utsläppsrätterna.

Om vi ska klara att stoppa klimatförändringen måste vanliga människor som du och jag bry oss om, ta oss ut ur hopplöshetens och maktlöshetens förlamande grepp och skaffa oss den kunskap som gör att vi kan kommunicera effektivt med våra beslutsfattare. Men går det? Javisst, för de flesta av oss är det till och med ekonomiskt lönsamt. Det första steget på den resan är att lämna sofflocket och gå och rösta i EU-valet på söndag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s