Vilka experter ska man lita på?

Så var då vintern här. Även om jag inte är någon större vän av snö och kyla måste jag ändå hålla med om att den senaste tiden regn och rusk inte varit speciellt upplyftande. År 2013 gick till historien som det varmaste året någonsin, enligt Michael E Mann, klimatforskare på Pennsylvania universitet och medlem av IPCC. Men lite vinter är ju bra för pelletsindustrin som behöver få fart på pelletsleveranserna. Så inget ont som inte har något gott med sig. Själv rymmer jag fältet för två kommande veckor i det djupfrysta USA. Det skall bli intressant.

På SVT:s nyhetsapp hittade jag att den senaste tidens köldknäpp i USA har fått klimatskeptikerna att vädra morgonluft. I amerikanska nyhetsprogram får skeptikerna nu ta plats och ifrågasätta den globala uppvärmningen med hänvisning till den arktiska kyla som drabbat landet.  De politiska satirporgrammen på amerikansk TV har fått mycket tacksamt stoff efter den senaste veckans inflammerade klimatdebatt i amerikanska medier. Men också de etablerade nyhetskanalerna uppmärksammar detta som t ex CNN där programledaren frågar sig ”Hur kan den globala uppvärmningen vara en realitet när det är så kallt som nu?”. Med anledning av allt detta kommenterade till och med Vita huset den pågående debatten genom att lägga ut en video. Som sagt, inget ont som inte har något gott med sig.

Även i Sverige får klimatskeptikerna allt större utrymme. Så t ex skriver Peter Stilbs, professor fysikalisk kemi (KTH) och Åke Ortmark, journalist och författare om klimatkrisen: ”-Under 25 år och fyra rapporter har IPCC:s olika ”bevis” visat sig felaktiga. Tydligen är effekten liten, och inte urskiljbar bland naturliga variationer. Just nu bygger IPCC sina utsagor på ett 30-tal olika dator- modeller med mycket spridda men ständigt stigande temperaturer. Men snart 18 år har nu gått utan uppvärmning, vilket tyder på att de överdriver koldioxidens styrande roll.” Stilbs och Ortmark ställer frågan”Hur kan du veta vem som är expert och vem som är charlatan” och min undran måste då bli ”Hur kan man så tvärsäkert förneka att det blivit varmare och att IPPC:s experter har fel? Har Stilbs och Ortmark bättre experter att lita på? Eller är man själv den bästa experten?” Jag bara undrar, för som man ropar i skogen får man ju som bekant svar.

Under det senaste decenniet har världen upplevt dubbelt så många perioder av antingen extrem värme eller extrem kyla än tidigare. Forskare har länge pekat på att extremväder som värmeböljor, extrema köldknäppar, torka, skyfall och stormar blir vanligare när jorden värms upp. Åren 2000 till 2010 var det varmaste hittills, och åren 1990 till 2000 vad de näst varmaste och åren 1980- 1990 det tredje varmaste. Flera av de värsta väderrelaterade katastroferna har inträffat de senaste åren. Översvämnigar av bibliska mått har drabbat Australien och Pakistan, medan Ryssland plågats av ytterst svår torka och temperaturer tre gånger högre än det normala. Den ena kraftigare orkanen efter den andra har dragit fram över vår planet. Listan kan göras längre…

I USA borras vilt efter fossil naturgas i skifferlager för att sänka klimatutsläppen och göra landet energioberoende. Den snabba utvinningen av skiffergas har istället fått följden att billigt kol flödar in i Europa. USA:s utsläpp flyttas till Europa. Bra eller dåligt? Skiffergas finns även i Sverige. I Skåne blev protesterna starka och Shell skrinlade sina planer, men i Östergötland och på Öland och Gotland provborras fortfarande av andra bolag. Är det någon som tror att vi kommer att agera annorlunda än jänkare och kineser om vi hittar ”enorma” egna fyndigheter?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s