Vem lyssnar?

Mina tankar snurrar allt oftare runt vår bransch framtidsutsikter. Vart är vi på egentligen på väg? Jag återkommer ofta i mina tankar till Chris Jordans föredrag på You Tube. Klicka på länken http://www.ted.com/talks/lang/en/chris_jordan_pictures_some_shocking_stats.html för att se ett tänkvärt föredrag. Hur kan vi, liksom Chris Jordan, göra det osynliga synligt?

Låt mig ge ett exempel: Världen använder idag ungefär 155-160 000 liter råolja i sekunden. Det ger drygt 85 miljoner barrels (fat) per dag eller 31 miljarder barrels om året. Om vi lägger 85 miljoner barrels – ett enda dygns förbrukning – efter varandra så motsvarar det ungefär 64 000 km eller 1,6 varv runt Jorden. Ett års förbrukning (31 miljarder barrels) motsvarar då 55 gånger avståndet till månen, som är ungefär 384 000 km. Med andra ord kan vi bygga en brygga med 55 oljefat travade på varandra som når hela vägen till månen – varje år! Och världen använder därutöver mer energi i form av kol och gas än olja. Ändå finns det folk som tror att vi kan fortsätta att göra detta utan naturtillgångarna sinar eller att det påverkar vårt klimat och därmed vår gemensamma planet.

Det handlar inte heller bara om energi. Vi bokstavligt äter upp vår egen planet. Om alla jordens invånare skulle förbruka lika mycket av jorden resurser som vi svenskar gör, så skulle vi behöva ha 3 jordklot för att överleva långsiktigt. Och om alla skulle leva som Nordamerikaner behöver vi 6 eller möjligen 7 jordklot. Och jänkarna vill inte ändra på sin livsstil! Med andra ord vi äter upp våra egna barns lördagsgodis mitt framför ögonen på dem. Som förälder skulle du skämmas, men ändå gör vi det varje dag. Våra barns stora utmaning blir förmodligen att hitta de 5 – 6 jordklot som fattas!

Vi har kunskapen och även många gånger också tekniken – och ännu har vi också möjligheten att förändra vår framtid. Men – som Chis Jordan påpekar – vi ser inte konsekvensen för att talen är så stora att vi inte kan greppa – och än mindre förstå dem. Låt oss tillsammans jobba för att göra det ”osynliga synligt”. Kanske kan det också leda till av vi vågar fatta avgörande beslut som kan göra skillnad, att vi ser våren också i en gemensam framtid.

Men vem är det egentligen som lyssnar?

FRAlyssnar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s